Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Το 5ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης, το 7ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης,
το 3ο Δ.Σ. Συκεών Θεσσαλονίκης
και το 4ο ΓΕΛ Νίκαιας,

συνδιοργανώνουν και σας προσκαλούν,

τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, 6 - 9μμ.,

σε επιμορφωτική ομιλία - συζήτηση με θέμα:

«Σχολική βία και εκφοβισμός :
καινοτόμες μέθοδοι αντιμετώπισης - συνεργασία εκπαιδευτικών και γονέων»

       Θα απαντηθούν, συγκεκριμένα και πρακτικά, με πολλά παραδείγματα, τα εξής ερωτήματα:

  • Ποιός ο ρόλος "θυτών", "θυμάτων" και θεατών στο φαινόμενο της σχολικής βίας;

  • Ποιά είναι τα εμπόδια αναφοράς των περιστατικών στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς (ψέματα, 'κάρφωμα', φόβος εκδίκησης) και ποιοι οι τρόποι υπέρβασής τους;

  • Ανάλυση περιστατικών βίας και εκφοβισμού από την καθημερινότητα της σχολικής ζωής: Πώς διαχωρίζω τη βία από τον εκφοβισμό;

  • Πώς εφαρμόζονται οι καινοτόμες μη τιμωρητικές μέθοδοι αντιμετώπισης της βίας και του εκφοβισμού, όπως η μέθοδος της Ομάδας Υποστήριξης;

  • Πώς συμμετέχουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί στη μέθοδο της Επανορθωτικής Δικαιοσύνης;

  • Ποιο πρωτόκολλο ενεργειών ενδείκνυται να ακολουθήσουν οι γονείς, στο πλαίσιο συνεργασίας σχολείου-οικογένειας;
     

Ομιλήτρια: Καραβόλτσου Αθηνά,
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας (Μsc), Ψυχοθεραπεύτρια (επί πτυχίω), Θεατρολόγος (Μed), Μαθηματικός.

Αναλυτικό βιογραφικό: https://athinakaravoltsou.com

 

Δηλώσεις συμμετοχής στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://forms.gle/eKFFndQGH3miKGzY8

 

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί μέσω Webex, 

σε σύνδεσμο που θα σας σταλεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση που θα δηλώσετε.

Σύμφωνα με την ισχύουσα στρατολογική νομοθεσία, οι στρατεύσιμοι που γεννήθηκαν το 2006 (κλάσεως 2027) υποχρεούνται να καταθέσουν Δελτίο Απογραφής κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, από 02 Ιανουαρίου 2024 έως 31 Μαρτίου 2024.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, όλοι οι υποψήφιοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2024 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.

Η προθεσμία για φέτος ορίζεται από Τετάρτη 29-11-2023 ως και Παρασκευή 15-12-2023 για όλους τους υποψηφίους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Η ανωτέρω προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση.

Για την εγκύκλιο της Αίτησης-Δήλωσης για τις πανελλαδικές των ΓΕΛ, πατήστε εδώ..

Για την εγκύκλιο εξέτασης υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές  μαθησιακές δυσκολίες,πατήστε εδώ.

Για να εκτυπώσετε την αίτηση-δήλωση υποψηφίου/ας, πατήστε εδώ.

Για να εκτυπώσετε την αίτηση-δήλωση υποψηφίου/ας για τα 5 Μουσικά Τμήματα των Α.Ε.Ι., πατήστε εδώ.

 

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ 2023

(φωτογραφικό αποτύπωμα από την περιήγηση στους λόφους της Πνύκας, του Φιλοπάππου και του αρχαιολογικού πάρκου)

Τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε ο σχολικός περίπατος του 4ου ΓΕΛ Νίκαιας στο Θησείο. Ήταν μια ευκαιρία για χαλαρές βόλτες ανάμεσα σε ιστορικούς χώρους και κτήρια, αλλά και ευκαιρία να συναντηθούν μαθητές/τριες και καθηγητές/τριες πέρα από το χώρο του σχολείου. Παράλληλα, οι Ομάδες Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Φυσικής Αγωγής, κ. Ζαμπέτα, είχαν την ευκαιρία να συμπράξουν με τις αντίστοιχες ομάδες του 5ου ΓΕΛ Νίκαιας και να περπατήσουν στους λόφους της Πνύκας και του Φιλοπάππου, στο αρχαιολογικό πάρκο (Πνύκα, ιερό Δία, Κοίλη Οδός, επτά θρόνοι κτλ.) σε μονοπάτια με μεσογειακή βλάστηση. Με το καλό και στον επόμενο περίπατο!

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, η διενέργεια των προκαταρκτικών εξετάσεων (ΠΚΕ) για την εισαγωγή υποψηφίων στις Σχολές του Λιμενικού Σώματος, στις Στρατιωτικές Σχολές, στις Σχολές του Πυροσβεστικού Σώματος, στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας και υγειονομικών εξετάσεων για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, έτους 2024, προγραμματίζεται να διεξαχθούν την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου 2024.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.

 

σχολη γονεων

 

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.

Για την αίτηση συμμετοχής, πατήστε εδώ.

 

Πολυτεχνείο 2023

Ανήμερα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το σχολείο μας τίμησε την ιδιαίτερη αυτή ημέρα με προβολή υλικού που είχαν επιμελώς ετοιμάσει οι εκπαιδευτικοί, κ. Ζαβιτσάνου, κ. Κόκλα και κ. Πολυδώρου. Το υλικό αφορούσε πέρα από τα γεγονότα της επετείου την καθημερινότητα των μαθητών/τριών κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Οι μαθητές/τριες του σχολείου παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και έντονο προβληματισμό τη γεμάτη απαγορεύσεις και ποινές μαθητική ζωή των συνομιλήκων τους τότε.

Σύμφωνα με έγγραφο της Στρατολογική Υπηρεσίας Δυτικής Αττικης, οι στρατεύσιμοι της κλάσης 2027 (γεννημένοι το έτος 2006) είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν Δελτίο Απογραφής κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους 2024 (από 02 Ιανουαρίου 2024 έως και 31 Μαρτίου 2024).

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.

ΠΕΝΤΕΛΗ

Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη ομάδας μαθητών/τριών από διάφορες τάξεις του σχολείου μας στο Αστεροσκοπείο Αθηνών στην Πεντέλη με πρωτοβουλία του Διευθυντή του 4ου ΓΕΛ Νίκαιας, κ. Γατσούλη. Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μετεωρολογίας "¨Περί ανέμων και υδάτων" στο πλαίσιο διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών. Μαζί με τον Διευθυντή του σχολείου, οι εκπαιδευτικοί, κ. Μασέλη και κ. Σάπκα, συνόδευσαν την ομάδα των μαθητών/μαθητριών στις αντίστοιχες εγκαταστάσεις, ενώ στην επιστροφή επισκέφθηκαν και τη Μονή Πεντέλης.

CERN

Το 4ο ΓΕΛ Νίκαιας έχει προσκληθεί επίσημα, μετά από αίτησή του, να επισκεφθεί το μεγαλύτερο εργαστήριο πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής (CERN) στα Γαλλοελβετικά σύνορα, δυτικά της Γενεύης. Για το λόγο αυτό θα πραγματοποιήσει 4ήμερη εκδρομή, 22-25 Ιανουαρίου 2024. Θα συμμετέχουν 44 μαθητές από όλες τις τάξεις.

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Μετά την παράδοση της σημαίας στη σημαιοφόρο και τους παραστάτες, αλλά και την απόδοση αριστείων, βραβείων και ειδικών επαίνων, καθηγητές/τριες και μαθητές/τριες παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τη γιορτή για την 28η Οκτωβρίου που προετοίμασαν οι εκπαιδευτικοί, κα. Ράπεση και κα. Μπουραντάνη. Ήταν μια γιορτή βασισμένη στη δραματοποίηση σκηνών από σημαντικά λογοτεχνικά έργα. Οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν μας συγκίνησαν και μας προβλημάτισαν ενσαρκώνοντας απλούς καθημερινούς ανθρώπους (ενήλικες και παιδιά), οι οποίοι αντιστάθηκαν με τον δικό τους μοναδικό και ίσως φαινομενικά ασήμαντο τρόπο στο φασισμό και στον κατακτητή. Ο καθηγητής Φυσικής Αγγωγής, κ. Γκοντινάκος, συμμετείχε, επίσης, ενεργά στη γιορτή ενσαρκώνοντας ρόλους με μεγάλη επιτυχία. Μια γιορτή αντίστασης ενάντια στο φασισμό, ενάντια στον κατακτητή.

Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε στην καθιερωμένη παρέλαση του Δήμου μας υπό την καθοδήγηση του κ. Ζαμπέτα.

ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί διδακτική επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο Αθηνών στην Παλιά Πεντέλη από 10:00π.μ. έως 15:00. Όσοι/ες μαθητές/τριες ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος οφείλουν έως αύριο, Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, να φέρουν συμπληρωμένη υπεύθυνη δήλωση από τους γονείς/κηδεμόνες τους.

Για την υπεύθυνη δήλωση, πατήστε εδώ.

Παρνηθα 2023 γ

Η πρώτη πεζοπορική εξόρμηση του σχολείου μας υλοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2023 στα μονοπάτια του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, με τη συνδρομή μελών του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου (Α.Ο.Σ.) και τη συνοδεία του Διυεθυντή μας, κ. Γατσούλη, και των καθηγητών μας, κ. Ζαμπέτα και κ. Πολυδώρου. Ο καιρός μας ευνόησε και τα παιδιά μας απόλαυσαν τη φύση και τα όμορφα μυστικά του υπέροχου - και πολύπαθου - βουνού. Ο ενθουσιασμός των νεαρών πεζοπόρων μας μας δίνει το "πράσινο φως" για να υπάρξει συνέχεια σε αποδράσεις στη φύση και γνωριμία με τα υπέροχα βουνά - λίμνες - ποτάμια της Ελλάδας! Και εις ανώτερα!!!

ΖΕΗ 2023

Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023 οι μαθητές/τριες του Β3 και του Β5, μαζί με τις φιλολόγους καθηγήτριές τους, κα. Ζαβιτσάνου Γεωργία, Κοντοπούλου Μάρθα και Χαλκέα Ελένη, πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στην έκθεση "Ένα παραμύθι για την Άλκη" στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, στο πλαίσιο του Λογοτεχνικού Έτους Άλκης Ζέη.

Μέσω αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, πρωτότυπων αντικειμένων και ένθετων τρυφερών αφιερωμάτων εικαστικών δημιουργών που μεγάλωσαν με το έργο της, οι μαθητές/τριες γνώρισαν καλύτερα την αγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων και προσέγγισαν βιωματικά τα πολυδιαβασμένα έργα της "Το καπλάνι της βιτρίνας", "Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου" κ.ά.

Το πρόγραμμα των μαθημάτων τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 άλλαξε.

Το ΝΕΟ πρόγραμμα έχει ως εξής:

IMG-a3ba81f057294e28fe636a1e9409ce8f-V

sports

Στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού διοργανώθηκε από το σχολείο μας εκδρομή στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" την Τρίτη 3 Οκτωβρίου. Εκεί μαθητές/μαθήτριες και εκαπιδευτικοί είχαμε την ευκαιρία να αθληθούμε στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο. Με πρωτοβουλία του καθηγητή Φυσικής Αγωγής, κ. Ζαμπέτα, πραγματοποιήθηκε μάθημα Tai Chi, μια εναλλακτική πρακτική εκγύμνασης του σώματος, του νου και του πνεύματος. Οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής, κ. Γκοντινάκος και κ. Ζαμπέτας, ανέλαβαν την οργάνωση της εκδρομής και διοργάνωση των αθλητικών δραστηριοτήτων. 

ερευνητής

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Έρευνας “European Researchers’ Night” και για δέκατη συνεχή χρονιά, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο καλεί μαθητές και εκπαιδευτικούς στη Βραδιά του Ερευνητή 2023 που διοργανώνει στο Ιστορικό Πολυτεχνείο, Κτήριο Αβέρωφ, στις 29 Σεπτεμβρίου 2023 από τις 5 το απόγευμα έως αργά το βράδυ.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.

Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώθηκε η έκδοση της με αρ. πρωτ Φ. 152/101768/Α5/14-9-2023 εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με θέμα «Εισαγωγή διακριθέντων αθλητών/τριών στην Tριτοβάθμια Eκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024», στην οποία αναφέρονται οι προϋποθέσεις εισαγωγής αθλητών/τριών στην Tριτοβάθμια Eκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, τα απαιτούμενα προς υποβολή δικαιολογητικά, ο τρόπος και χρόνος υποβολής τους, καθώς και οι σχετικές λεπτομέρειες της διαδικασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε ΕΔΩ.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2024

Από το Υπουγείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων έτους 2024.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε ΕΔΩ.

 

 

1st day at school 1

Τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου

θα γίνει η έναρξη της σχολικής χρονιάς με την τέλεση του αγιασμού στις 9:30.

      Θα δοθούν βιβλία σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου.

thumbnail 1690557003178

[Αναμνηστικά σαπουνάκια που επιμελήθηκαν οι καθηγήτριες, κ. Μασέλη και κ. Σάπκα, και σελιδοδείκτες που φιλοτέχνησαν οι καθηγήτριες κ. Ράπεση και κ. Μπουραντάνη, για τους απόφοιτους 2022-2023 του 4ου ΓΕΛ Νίκαιας]

 

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων συγχαίρει τους μαθητές και της μαθήτριες του 4ου ΓΕΛ Νίκαιας, αλλά και παλαιότερους αποφοίτους που συμμετείχαν εκ νέου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η προσπάθεια των παιδιών μας, είτε πέτυχαν τον στόχο τους είτε όχι ακόμα, είναι αξιέπαινη και συγκινητική. Καλή σταδιοδρομία, παιδιά!!!