Ομάδα μαθητών από τα τμήματα Β4 και Β5, συμμετείχαν, με πρωτοβουλία των καθηγητριών κ. Ράπεση και κ. Μπουραντάνη, στο Μαθητικό Φεστιβάλ 2023, με τον τίτλο ‟ΜΑΖΙ!”, στην Αθήνα, την Τετάρτη 10 Μαΐου, που φιλοξένησε δράσεις σχολείων για την ευαισθητοποίηση στα ανθρώπινα δικαιώματα, με τις τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Το φεστιβάλ υλοποιήθηκε από το Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, καθώς και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστήμια, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο παιδείας.

Ένα δίκτυο σχολείων δούλεψε στη διάρκεια του σχολικού έτους, πάνω σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποδοχή του διαφορετικού, σε όλες του τις μορφές. Τα παιδιά εργάστηκαν πάνω στην ενσυναίσθηση, την αποδοχή του άλλου, την κατανόηση του δικαιώματος των ίσων ευκαιριών για όλους. Η αποκορύφωση αυτής της διαδικασίας ήταν η συνάντηση όλων σε ένα φεστιβάλ στο τέλος του σχολικού έτους, το οποίο, με τη στήριξη μεγάλου αριθμού φορέων της πόλης, είχε στόχο τη διάχυση της δουλειάς αυτής, τόσο στη σχολική, όσο και στην ευρύτερη κοινότητα.

Περισσότεροι από 100 μαθητές και μαθήτριες, ανάμεσά τους και παιδιά πρόσφυγες, από 7 σχολεία έλαβαν μέρος στο μαθητικά φεστιβάλ, συμμετέχοντας σε καλλιτεχνικά εργαστήρια και δρώμενα, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και δουλεύοντας από κοινού με στόχο να τιμήσουν με μία μεγάλη γιορτή τη συμπερίληψη, την αρμονική συνύπαρξη και το «Μαζί».

Σκοπός των φεστιβάλ είναι να συναντηθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες μαζί με τους εκπαιδευτικούς, τους θεατροπαιδαγωγούς και τους γονείς σε μια μεγάλη γιορτή χωρίς διαγωνιστικό χαρακτήρα, για να παίξουν, να συνομιλήσουν, να απολαύσουν τις δημιουργίες ο ένας του άλλου.

Το σχολείο μας συμμετείχε με κείμενα δημιουργικής γραφής των μαθητών, που συνέθεσαν στα πλαίσια εργαστηρίου στο μάθημα της Φιλοσοφίας, με τον τίτλο, ‟Το όνομά μου… είναι δικό μου.” Το όνομά μας είναι στοιχείο της ταυτότητας και της διαφορετικότητάς μας. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας έγραψαν ποιήματα με βάση την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους, τις ανάγκες τους, τα θέλω τους, την ιστορία τους και τα παρουσίασαν σε ένα ψηφιακό, συνεργατικό βιβλίο, με χρώματα, εικόνες, φωνές…

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το ψηφιακό βιβλίο

ΜΑΖΙ 2023