25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Το 4ο ΓΕΛ Νίκαιας, συμμετέχοντας στην πανελλήνια απόδοση τιμών για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, διοργάνωσε πανηγυρική θεματική γιορτή με το γενικό τίτλο "Οι γυναίκες στον Αγώνα του '21", η οποία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το πρωινό της Παρασκευής 22 Μαρτίου 2024 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας.

Ειδικότερα, παρουσιάστηκε η άγνωστη σε γενικές γραμμές προσφορά των γυναικών στην Επανάσταση. Ο χαρακτήρας και η προσφορά των ηρωίδων φωτίστηκε σε μορφή αφήγησης και ζωντάνεψαν αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις: ένοπλες στην πρώτη γραμμή της μάχης, συνεπίκουρες στα μετόπισθεν και άμαχες ως θύματα σφαγών/αρπαγών, αιχμαλωσίας/προσφυγιάς. Το μήνυμα ήταν να  προβληθεί η συνεισφορά τους μέσα από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες, την εικόνα τους τότε και την εικόνα τους σήμερα. Το κείμενο, που ήταν αποτέλεσμα έρευνας, συνοδεύτηκε από πλούσιο οπτικο-ακουστικό υλικό, ιστορικές μαρτυρίες, κείμενα από τη λογοτεχνία και τη δημοτική μας ποίηση, σε μία ολοκληρωμένη ηλεκτρονική παρουσίαση.

Πρωταγωνιστές της γιορτής ήταν οι μαθητές μας και υπεύθυνες καθηγήτριες που τους καθοδήγησαν οι φιλόλογοι Ζαβιτσάνου Χριστίνα και Κοντοπούλου Μάρθα. Σε ρόλους αφηγητών, χορευτών, τραγουδιστών, τεχνικών και ζωγράφων, συνεργάστηκαν σε μία πολυπληθή  ομάδα δεμένη με το μεράκι και το συναίσθημα, αναδεικνύοντας τις ιδιαίτερες κλίσεις και δεξιότητές τους.

Καθηγητές, μαθητές και γονείς παρακολούθησαν με ένθερμο ενδιαφέρον αυτή την ωραία και συγκινητική επετειακή εκδήλωση. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν!