Cyprus

Στα πλαίσια της δράσης: «100 χρόνια από την ίδρυση της πόλης της Νίκαιας: πόλεμος και προσφυγιά» και σε συνεργασία με το Λύκειο Ακροπόλεως Λευκωσίας ομάδα δεκατριών μαθητριών της Β΄Λυκείου του σχολείου μας (Αρτοπούλου Ελπίδα, Πασίση Αριάδνη, Τάμπαση Μελίνα, Παναγιωτοπούλου Νεφέλη, Σιλίκογλου Δανάη, Καρβουνοπούλου Αιμιλία, Αλεξάνδρου Κων/να, Ανδριτσάκη Μαριαλλένα, Γαλανίτσα Σταυρούλα, Γιαννακάκη Χριστίνα, Γιαννακάκη Κασσιανή, Λουκίσσα Δήμητρα και Πελαγίδου Στεφανία)   με επικεφαλής τη Διευθύντρια Τσιώλη Μαγδαληνή και τις καθηγήτριες Γιαννούση Μαρία, Ζαβιτσάνου Γεωργία και Ράπεση Άννα επισκέφθηκαν την Κύπρο από τις 2 Μαρτίου  έως τις 5 Μαρτίου 2023. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η ομάδα είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί πολλές περιοχές του μαρτυρικού νησιού,  να δει από κοντά πολλά από τα μνημεία του και να μάθει την ιστορία και τους αγώνες των Κυπρίων τόσο απέναντι στην αγγλική κατοχή, όσο και απέναντι  στους Τούρκους εισβολείς του 1974.

Η ομάδα επισκέφθηκε την πρώτη ημέρα το Παραλίμνι και τη Δερύνεια και είδαν την εγκαταλελειμμένη πόλη της Αμμοχώστου. Τη δεύτερη ημέρα επισκέφθηκε το Πολιτιστικό Κέντρο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, όπου τους υποδέχθηκε ο Διευθυντής Κουκλιώτης Γεώργιος και ξεναγήθηκαν στην αίθουσα Μικρασιατικών κειμηλίων, τα οποία έφεραν μέσα σε μπαούλα οι πρόσφυγες το 1922, από τη φιλόλογο και υπεύθυνη της συγκεκριμένης αίθουσας κ. Αντωνία Προδρόμου. Στη συνέχεια, πήγαν στο Λύκειο Ακροπόλεως, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από τη Διευθύντρια Ερωτοκρίτου Θεούλα , τους φιλολόγους κ.κ.  Αδάμου Ελένη, Ιακώβου Γεώργιο, Γεωργίου Σάββα, Βασιλείου Άννα και τους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου. Η ομάδα του σχολείου μας παρακολούθησε ένα δρώμενο που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές του Λυκείου Ακροπόλεως με θέμα τους αγνοούμενους και μία βιωματκή  ταινία με τίτλο «η σφαίρα υπάρχει μέσα μου», που αναφέρεται στην αληθινή ιστορία του αγνοούμενου πατέρα του κ.Πάμπου Χατζηπαναγή, με τον οποίο μετά ακολούθησε συζήτηση. Στη συνέχεια, η Διευθύντρια του Λυκείου Ακροπόλεως παρέθεσε γεύμα σε όλη την ομάδα και ακολούθησε μία μεγάλη ξενάγηση από τους καθηγητές κ.κ. Γεωργίου Σάββα και Ιακώβου Γεώργιο στην εντός των τειχών Λευκωσία και σε όλο το μήκος της  πράσινης γραμμής. Την τρίτη ημέρα η ομάδα επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα, χώρος απαγχονισμού, εκτέλεσης και ταφής των ηρώων της ΕΟΚΑ, όπως του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και του Γρηγόρη  Αυξεντίου.

Η εκδρομή έμεινε βαθιά χαραγμένη στη μνήμη των μαθητριών και των καθηγητριών του σχολείου μας . Ήταν μια επίσκεψη στη μαρτυρική και αιματοβαμμένη Μεγαλόνησο που πάντα θα είναι στην καρδιά όλων μας και θα αποτελεί η διχοτόμησή της  μια ανοιχτή πληγή για τον Ελληνισμό. Τα παιδιά μας, όμως, έμαθαν ότι οι Κύπριοι είναι Έλληνες αδερφοί μας και ότι έχουμε κοινό μέλλον στην Ιστορία, το οποίο  πρέπει να είναι ειρηνικό.

Ευχαριστούμε θερμά τους/τις συναδέλφους του Λυκείου Ακροπόλεως Λευκωσίας για τη θερμή φιλοξενία , για τα φροντισμένα με αγάπη δώρα τους και την καταπληκτική ξενάγηση.