cern 1            cern 2

Από τις 22-1-2024 έως 25-1-2024 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή του σχολείου μας στο CERN (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών), το μεγαλύτερο ερευνητικό εργαστήριο σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο.

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο εργάζονται εκεί, αναλύοντας δεδομένα από συγκρούσεις σωματιδίων στον LHC (LargeHadronCollider), τον περιβόητο μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή, την πειραματική μεγαμηχανή που κατασκευάστηκε στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας.

Πρόκειται για μία υπόγεια σήραγγα, ένα μεγάλο δακτυλίδι μήκους 27km και στο βάθος 100-15om κάτω από τα γραφικά λιβάδια της περιοχής, μια μηχανή για να επιταχύνει δύο δέσμες σωματιδίων σε αντίθετες κατευθύνσεις σε περισσότερο από 99,9% της ταχύτητας του φωτός. Τέσσερις τεράστιοι ανιχνευτές ALICE, ATLAS, CMS & LHCB θα παρατηρούν τις συγκρούσεις έτσι ώστε οι φυσικοί να μπορούν να εξερευνήσουν νέα επικράτεια σε ύλη, ενέργεια, χώρο και χρόνο.

Βασιζόμενοι στον LHC οι ερευνητές ελπίζουν να βρουν κάποιες απαντήσεις σε μία σειρά από θεμελιώδη αλλά ακόμη αναπάντητα ερωτήματα της φυσικής.

Επισκεφτήκαμε τον ανιχνευτή ALICE (A Large Ion Collider Experiment).

Είναι ένας ανιχνευτής που έχει σχεδιαστεί για να μελετά συγκρούσεις βαρέων ιόντων (πυρήνες Pb– Pb ). Η θερμοκρασία και ενεργειακή πυκνότητα που προκύπτει επιτρέπουν την εξερεύνηση του πλάσματος κουάρκ – γλουονίων, μια πέμπτη κατάσταση ύλης όπου τα κουάρκ και τα γλουόνια απελευθερώνονται. Παρόμοιες συνθήκες πιστεύεται ότι υπήρχαν ένα κλάσμα του δευτερόλεπτου μετά την Μεγάλη Έκρηξη προτού τα κουάρκ και τα γλουόνια συνδεθούν μεταξύ τους και σχηματίσουν αδρόνια και βαρύτερα σωματίδια.  

Εξαιρετικές ήταν και οι εντυπώσεις μας από την περιήγηση στις πόλεις Γενεύη , Λωζάνη και Μοντρέ. Εντυπωσιακή η διαδρομή δίπλα στη λίμνη Λεμάν από τη Γενεύη μέχρι το Μοντρέ και το κάστρο Chillion.

Την τέταρτη και τελευταία μέρα της εκδρομής απολαύσαμε την πανοραμική θέα, με υπέροχο καιρό, στην πόλη του Annecy με την ομώνυμη λίμνη στην Ανω Σαβοία και το ιστορικό Palais del`ile ( σε σχήμα πλοίου ) να δεσπόζει στο κέντρο της λίμνης.

Το Αnnecy είναι μια μεσαιωνική πόλη με το προσωνύμιο « Βενετία της Γαλλίας» λόγω των καναλιών που συνδέουν μεταξύ τους τις περιοχές.

Οι μαθητές επέστρεψαν ενθουσιασμένοι από τις νέες εμπειρίες που  απέκτησαν.