ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Γ3, Γ4 και Γ5, στις 25 Απριλίου 2023, με πρωτοβουλία των καθηγητριών κ. Γιαννούση, κ. Ράπεση και του καθηγητή κ. Βατίστα, επισκέφτηκαν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Νίκαιακαι είχαν  την ευκαιρία να κάνουν ένα διαφορετικό «μάθημα» ιστορίας. Μέσα από την οργανωμένη ξενάγηση από τον κ. Στεφανίδη -με αφήγηση ιστορικού, προβολή βίντεο και περιήγηση στα εκθέματα του μουσείου-έμαθαν για τη συμμετοχή της αιματοβαμμένης και μαρτυρικής πόλης μας, στο απελευθερωτικό και αντιστασιακό κίνημα και αισθάνθηκαν πως η ελευθερία, η δημοκρατία και η κοινωνική δικαιοσύνη είναι αδιαπραγμάτευτες, διαχρονικά, αξίες.

Τα παιδιά μας είχαν την ευκαιρία να δουν  πλήθος ιστορικών κειμηλίων, όπως τη σημαία του 34ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, όπλα, δείγματα στρατιωτικής εξάρτυσης των ανταρτών του ΕΛΑΣ, πολύγραφο, παρτιτούρες τραγουδιών της Αντίστασης, ακόμα και κούκλες από το κουκλοθέατρο του βουνού.

Ας αφήσουμε, όμως, τους μαθητές και τις μαθήτριές μας να μιλήσουν για την εμπειρία τους:

…μου δημιουργήθηκαν προβληματισμοί για τα βαθύτερα ανθρώπινα ένστικτα που οδήγησαν στα ειδεχθή εγκλήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που έκανε την παρουσίαση ο κ. Στεφανίδης, είχε ρητορικές ικανότητες και φαίνεται πως αγαπάει αυτό που κάνει.

‟Υπέροχη και γεμάτη συναίσθημα η αφήγηση του κ. Στεφανίδη.”

‟…Η αυτοθυσία αυτών των ανθρώπων που απαρνήθηκαν την ασφάλεια της αδιαφορίας και πολέμησαν, όχι απαραίτητα με όπλα, αλλά και με …κουκλοθέατρο, ήταν κάτι που θα μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη μου.”

‟Μακάρι οι επισκέψεις σε τέτοια μουσεία να ήταν πιο συχνές στα σχολικά μας χρόνια.”